Deventerweg 82, 7203 AN ZUTPHEN
06 25 07 56 22
hallo@michieltebbes.nl

Gratis Zorg(verzekering).. door je data

Digitale zorg: Altijd.Overal.Iedereen

Gratis Zorg(verzekering).. door je data

Vandaag luisterde ik naar de Tegenlicht podcast over de data economie. In deze podcast wordt er gesproken over de risico’s en de data honger van de grote tech reuzen. 

Nu weten we allemaal al dat  als het product gratis is dan ben jij het product. Dit geldt niet alleen als het om gratis producten gaat. Ook al een product heel goedkoop, of goedkoper dan wat je in alle redelijkheid kan verwachten, dan ben jij het product. 

Concreter: 
– Facebook en Google zijn gratis. Dus je betaalt met je data.
– Je android telefoon is bijna gratis.. ook hier betaal je aan Google met je data.

Als je dit door trekt dan is binnenkort je electrische en zelfrijdende auto ook bijna gratis. Met 15 camera’s in een volledig uitgeruste computer heeft de autofabrikant een eindeloze hoeveelheid datapunten over jou maar ook over je omgeving… dat is veel waard dus kan de auto bijna gratis geleverd worden als je maar bereid bent om te betalen door het opgeven van privacy en delen van je data.

Wat als je nu naar de zorg(verzekering) gaat kijken. Kan die ook gratis of bijna gratis? Ja, ik denk dat het kan. Het model wat ik hier boven beschrijf van de autoindustrie kan ook in de zorg. In de zorg is veel data voorhanden. Van bijna elke Nederlander hebben zorgverzekeraars, ziekenhuizen, etc. wel iets. Al die datapunten, als je het goed zou bundelen, kan veel geld kan opleveren. Met dit geld kan je natuurlijk de zorg betalen. 

Ik realiseer mij dat dit op veel ethische bezwaren stuit. Wat als mijn data verkocht wordt aan een zorgverzekeraar? Kan ik nog wel een baan krijgen als mijn zorgdata te koop is? En nog veel meer.. allemaal gegrond en over allemaal moet worden nagedacht en er moeten antwoorden gevonden worden. 

Het is namelijk heel goed mogelijk dat je op (korte) termijn kan gaan kiezen voor twee mogelijke paketten bij je zorgverzekeraar: de goedkope waarbij je data als betaalmiddel gaat inzetten of voor de dure behandeling zonder dataverkoop. En de beweging is al te zien door sinds ASR de vitality polis heeft geïntroduceerd.

Het idee achter de ze polis is dat je door een app gestimuleerd gaat worden om meet aan je eigen gezondheid te werken en als bonus krijg je leuke kleine cadeautjes. Daar is natuurlijk niet op tegen. Nou ja niets? De cadeautjes zijn gratis dus ergens moet verdiend worden.. dat kan of in besparing van zorgkosten of in het gebruik van data of een combinatie hier van.

Ik denk dat het belangrijk is dat we bij dit producten waar het om data gaat het dataeigenaarschap goed vast leggen. Dit eigenaarschap moet niet bij bedrijven of overheden gaan liggen. Dit maakt de burger te kwetsbaar voor (kwaadaardig) gebruik van de data door de bedrijven en de overheid. Pas als de eigen data eigendom is van de individuele burger dan kan de individuele burger gebruikmaken van data als betaalmiddel en dan kan het (onder voorwaarden) ook in de zorg.

Data is een betaalmiddel hoe je het ook wendt of keert en ooit zal er een bedrijf in de zorg stappen die het ook zo gaat zien. De vraag is niet meer of het gaat gebeuren de vraag is nu wat ga je prijsgeven voor een behandeling?

Interesse in meer van dit soort ideeën of een prikkelende presentatie? Neem contact op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *