Liever geen morfine… mag ik Virtual Reality?
Het valt mij op dat er veel bedrijven actief aan het worden zijn die aan pijnbestrijding doem door middel van Virtual Reality. Zowel in de acute als in de chronische pijn schieten deze bedrijven als paddestoelen uit de grond. Dus tijd om eens iet over te schrijven.
Pijn is normaal in de zorg
Acute pijn is één van de meest voorkomende problemen in de zorg. Pijn komt voort uit weefselbeschadiging door letsel of door dat zorgverleners patiënten pijn doen tijdens ingrepen en behandelingen. Denk hierbij aan verbandwissels bij patienten met brandwonden, het recht zetten van een breuk, beenmerg puncties bij leukemie, het inbrengen van een infuus of afname van bloed. (Er is ook chronische pijn maar daar zal ik later een ander blog over schrijven.)
De belangrijkste peiler in de behandeling van pijn is medicatie. Veelal wordt acute pijn behandeld met of lokale pijnstilling of door via het infuus een pijnstiller te geven. Naast medicatie zijn er vele technieken om pijn te doen verminderen. Denk hier bij aan comfort talk of meditatie. Maar ook afleiding is een goede en goedkope pijnstiller.
Afleiding is een goed alternatief
Afleiding is een goedkope en effectieve toevoeging om minder pijn te ervaren. Een ‘nieuw’ speler, maar zeer snel groeiende, op de digitale afleidingsmarkt is Virtual Reality (VR). Zeker door komst van (goedkope) Head Mounted Displays (HMD) waar een telefoon in gedaan kan worden is VR een bereikbare toevoeging aan de pijnbehandeling in het ziekenhuis.
Het gebruik van VR is het meest bestudeerd bij brandwonden patienten. Het geeft tijdens de verbandwissel minder pijn en angst wanneer wordt vergeleken met de standaard behandeling. Ook als vergeleken wordt met een behandeling waarbij patienten een computerspelspelen of TV kijken blijkt dat de VR groep minder angst en pijn beleeft. Daarnaast blijken patienten de behandeling ook nog eens als veel korter te ervaren dan zonder VR.
Virtual Reality werkt bij pijn
Een ander goed onderzocht gebied is het gebruik van VR tijdens bloedprikken bij kinderen. Ook hier is het gebruik van VR effectief. Kinderen met een VR op en een verdovende zalf gaven veel minder pijn en angst aan dan kinderen die alleen de verdovende zalf kregen (standaard therapie).
In een recent onderzoek is er uitgerekend dat van de 2,7 patienten die VR als pijnstilling kregen er één patient baat bij heeft. Dit lijkt slecht maar is ivm andere standaard medische handelingen een fantastisch resultaat. Het toevoegen van Virtual Reality is zeer te overwegen om patienten minder pijn te laten ervaren bij pijnlijke ingrepen.
Interesse in meer van dit soort ideeën of een prikkelende presentatie? Neem contact op!